Bahan-bahan
- 1 kilo udang segar
- 1 sudu minyak masak
- 10 ulas bawang putih
- 1 bawang besar dipotong 4
- 4 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- setengah sudu besar kunyit serbuk
- sedikit asam jawa
- cili padi
- kacang panjang
- kicap manis
- garam
- 3 biji telur
Cara memasak
- panaskan minyak masak
- masukkan bawang putih
- setelah wangi masukkan bawang besar
- masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram
- masukkan air asam jawa
- masukkan kunyit
- masukkan kicap manis
- masukkan udang
- masukkan cii padi
- masukkan kacang panjang
- masukkan garam secukup rasa
- masukkan telur
- hidangkan
yeay~ berjaya. selamat mencuba!
nama masakan nie apa cik gina?
ReplyDeleteMesti sedap sbb mcm sweet n sour sikit2.
ReplyDeletesaya namakan masakan ini sebagai udang masak suka-suki.
ReplyDeleterasenyer agak best nard. bangga saya :)
:) saya pun selalu buat begitu cik serangga! :) campak campak campak. siap. :)
ReplyDelete